Δευτέρα 23/07/2018
Για παραγγελίες στα τηλέφωνα 22940 93553 - 22940 96306 ...
Σωστή επιλογή & συντήρηση

Η επιλογή
Κάθε κομμάτι κρέατος έχει μια ξεχωριστή εικόνα και έλκει για διαφορετικούς λόγους τον καταναλωτή. Έχει τη δική του «προσωπικότητα» και κάποιες συγκεκριμένες ως προς τον τρόπο μαγειρέματος του δυνατότητες. Τα πλούσια σε συμπαγή μυϊκό ιστό τεμάχια, που είναι και τα πλέον ελκυστικά, (έχουν ελάχιστο συνδετικό ιστό), είναι και τα πιο ακριβά. Προορίζονται κυρίως για την «κουζίνα της ώρας». Συνήθως θα ετοιμασθούν με ξηρή θερμική επεξεργασία (κάρβουνα, φούρνο, μαντέμι, τηγάνι). Αλλά τεμάχια, από περιοχές του ζώου όχι και τόσο ελκυστικές, που είναι συνήθως πλούσια σε συνδετικό ιστό, ταιριάζουν καλύτερα για τη μαγειρική κατσαρόλας. Η θερμική επεξεργασία που υφίστανται είναι συνήθως υγρή (βραστά, στον ατμό) ή κάτι ενδιάμεσο (ψητά κατσαρόλας, ψητά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, λαδόκολλα, γάστρα κ.λπ.).

Έχοντας υπόψη την αξία των διάφορων τεμαχίων και τον τρόπο μαγειρικής για τον οποίο προορίζονται, είναι εύκολο να γίνει η σωστότερη επιλογή τους ανάλογα με το ποσό των χρημάτων που σκοπεύουμε να διαθέσουμε. Σε γενικές γραμμές ή γευστικότητα του κρέατος αυξάνεται όσο τα τεμάχια βρίσκονται προς το πρόσθιο μέρος του ζώου και όσο πιο ηλικιωμένο είναι αυτό. Τα κομμάτια όμως αυτά είναι πιο σκληρά. Αντίθετα τα τεμάχια που προέρχονται από το οπίσθιο τμήμα του ζώου και από νεαρά ζώα είναι πολύ τρυφερά όχι όμως και τόσο νόστιμα.

Η συντήρηση
Τεμάχια κρέατος που πρόκειται να συντηρηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα στο ψυγείο πρέπει να μην είναι περιτυλιγμένα με χαρτί, αλλά να τοποθετούνται σε κατάλληλο σκεύος, που επιτρέπει ελαφρώς τον αερισμό του, π.χ. σε γυάλινο μπολ, το οποίο καλύπτεται με ένα πιάτο και στη συνέχεια τοποθετείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C (στα επάνω ράφια του ψυγείου). Με τον τρόπο αυτό το κρέας παραμένει φρέσκο για τρεις μέρες. Για να συντηρηθεί για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε γυάλινο μπολ και να καλυφθεί με λάδι. Δημιουργείται έτσι αναερόβιο περιβάλλον, το οποίο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων σαπρόφυτων. ʼλλοι τρόποι σύντομης συντήρησης του κρέατος είναι το βράσιμο του, αφού προηγουμένως κοπεί σε μερίδες, και το μαρινάρισμά του. Οι μέθοδοι αυτοί είναι δεσμευτικές και κατάλληλες για έναν ορισμένο τρόπο μαγειρέματος που θα ακολουθήσει. Το μαρινάρισμα εκτός από τη συντήρηση εξασφαλίζει και την τρυφερότητα του κρέατος, λόγω της διόγκωσης του κολλαγόνου που προκαλεί. Τέλος, το κρέας μπορεί να συντηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αν καταψυχθεί.

ΑΦΟΙ ΤΣΙΡΚΑ
Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 10 ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ | 19005
Τηλέφωνο: 22940 93553 - 22940 96306
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 33 | 10/04/2009: 123,035 | Μοναδικά IP: 18,173